joi, 9 iunie 2016

A intrat in vigoare noul permis de conducere


A intrat in vigoare noul permis de conducere

Incepand cu 19 ianuarie 2013 toate permisele de conducere eliberate in Uniunea Europeana vor arata ca un "card de credit" din plastic, cu un format european standard si elemente de securitate mai eficiente. Treptat, acest format va inlocui toate cele peste 100 de modele diferite utilizate de peste 300 de milioane de soferi in UE.

Toate noile permise auto eliberate in UE vor avea aspectul "unui card de credit" din plastic, avand un format standard si mai multe elemente de securitate, usor de recunoscut in intreaga Uniunea Europeana.

Actiunea este parte a unui pachet mai amplu de masuri gandite pentru a imbunatati libera circulatie, a combate frauda si a spori siguranta rutiera pe teritoriul UE.

Permisele existente nu sunt afectate, acestea urmand a fi inlocuite cu noul format odata cu reinnoiurea lor sau cel mai tarziu in 2033. Permisul european de conducere poate fi adaptat astfel incat sa includa simboluri nationale, decizia apartinand fiecarui stat membru.

Potrivit noilor norme, permisele de conducere trebuie reinnoite o data la 10-15 ani, pentru conducatorii de automobile si motociclete, in functie de statele membre. Conducatorii de autobuze si de camioane isi vor reinnoi permisul din cinci in cinci ani, fiind necesar un control medical.

Noul permis de conducere beneficiaza de o serie de elemente de securitate cu rolul de a-l face inviolabil, descurajand astfel falsificarea sa. In plus, masura este insotita de crearea unui sistem de schimb de date electronice la nivel european, pentru a usura schimbul de informatii intre administratiile statale. 

Formular de contact

Nume

E-mail *

Mesaj *